Fisksås/Grundsås

4 port.

1 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
2 dl fiskbuljong
2 dl grädde
salt
vitpeppar

Fräs matfett och mjöl. Späd med fiskbuljong och grädde och låt såsen koka 3-4 minuter. Smaksätt med salt och peppar. Denna fisksås kan användas som grund till många andra såser.


Created by Anders Ivarsson
Copywright © 1997 by Anders Ivarsson
All rights reserved.


Citronsås

4 port.

1 sats (grundsås)
2 msk pressad citronsaft
1 äggula
2 msk grädde

Smaksätt såsen med citronsaft. Rör ut äggula med grädde och häll redningen i såsen under kraftig omrörning. Såsen får inte koka för då skär den sig. Servera till kokt fisk.


Created by Anders Ivarsson
Copywright © 1997 by Anders Ivarsson
All rights reserved.


Ägg-och Persiljesås

4 port.

1 sats (grundsås)
2 hackade hårdkokta ägg
2 msk hackad persilja

Tillsätt ägg och persilja. Servera till kokt fisk och fiskfärs.


Created by Anders Ivarsson
Copywright © 1997 by Anders Ivarsson
All rights reserved.


Löksås

4 port.

2 gula lökar
50 g smör eller margarin
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl grädde
salt
peppar
soya

Skala löken och hacka den fint. Fräs den i matfett. Strö på mjöl och späd med mjölk och grädde. Sjud såsen 3-4 minuter. Smaksätt med salt och kryddor.


Created by Anders Ivarsson
Copywright © 1997 by Anders Ivarsson
All rights reserved.


Kaviarsås

4 port.

1 sats (grundsås)
2 msk kaviar
2 msk finhackad dill

Smaksätt såsen med kaviar och dill. Servera till kokt fisk.


Created by Anders Ivarsson
Copywright © 1997 by Anders Ivarsson
All rights reserved.


Gräslökssås

4 port.

2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
3 dl fiskspad
1 dl grädde
4 msk finklippt gräslök
salt
peppar

Fräs fett och mjöl. Späd med fiskspad och grädde och låt såsen koka några minuter. Blanda ner gräslök. Smaksätt med salt och peppar om det behövs.


Created by Anders Ivarsson
Copywright © 1997 by Anders Ivarsson
All rights reserved.


Senapssås

4 port.

1 sats (grundsås)

Smaksätt såsen med senap. Servera till kokt fisk och lutfisk.


Created by Anders Ivarsson
Copywright © 1997 by Anders Ivarsson
All rights reserved.


Ljus Grundsås

4 port.

1 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
ca 4 dl ljus buljong eller grönsaksspad
(salt, vitpeppar)

Fräs fett och mjöl. Späd med buljongen och låt såsen koka 3-4 minuter. Smaksätt eventuellt med salt och peppar.


Created by Anders Ivarsson
Copywright © 1997 by Anders Ivarsson
All rights reserved.


Dillsås/Kaprissås

4 port.

1 sats (ljus grundsås)
1 äggula
1-2 msk citronsaft
2 msk finklippt dill

Koka grundsåsen. Vispa samman äggula och citronsaft och rör ner såsen. Smaksätt eventuellt med mera citronsaft, salt och peppar. Rör ner klippt dill. Kaprissås, smaksätt såsen med 3 msk hackad kapris istället för dill.


Created by Anders Ivarsson
Copywright © 1997 by Anders Ivarsson
All rights reserved.


Pepparrotssås

4 port.

1 sats (ljus grundsås)
(1 dl grädde)
2-3 msk riven pepparrot

Koka grundsåsen. Blanda ner pepparrot (och grädde). Smaksätt med salt och peppar.


Created by Anders Ivarsson
Copywright © 1997 by Anders Ivarsson
All rights reserved.


Vit Grundsås/Bechamelsås

4 port.

1 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
ca 4 dl mjölk
salt
vitpeppar

Fräs fett och mjöl. Späd med mjölken och låt såsen koka 3-4 minuter. Smaksätt med salt och peppar.


Created by Anders Ivarsson
Copywright © 1997 by Anders Ivarsson
All rights reserved.


Fin Vinsås

6 port.

2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
2 dl fiskbuljong
1 dl vitt vin
2 äggulor
0,5 dl vispgrädde
salt
citronsaft
1 dl vispgrädde, uppvispad

Fräs smör och mjöl. Späd med fiskbuljong och vin. Koka såsen under omrörning några minuter. Vispa ihop äggulor med grädde och blanda ner såsen under kraftig omrörning. Smaksätt såsen med salt och citronsaft. Rör till sist ner den vispade grädden. Servera till fina fiskar som t. ex sjötunga och piggvar.


Created by Anders Ivarsson
Copywright © 1997 by Anders Ivarsson
All rights reserved.


Fin Kräftsås

4 port.

5 grovkrossade vitpepparkorn
1 kryddmått salt
1,5 msk vinäger
1,5 msk vatten
3 äggulor
75 g smält smör
saft av 1/2 citron
2 msk riven färsk pepparrot
1/2 msk tomatpuré
2 msk finhackad persilja
8 hackade, kokta havskräftstjärtar

Koka ihop vitpeppar, salt, vinäger och vatten tills en tredjedel av vätskan återstår. Sila ifrån pepparkornen och ställ kastrullen i vattenbad. Vispa ner äggulorna och sjud upp under kraftig vispning. Fortsätt vispningen och tillsätt smält smör i små portioner. Tillsätt lite vatten om såsen blir för tjock. Smaksätt med citronsaft, färskriven pepparrot, tomatpuré och persilja. Blanda ner hackade kräftstjärtar och servera såsen till grillad fisk och fiskfärs.


Created by Anders Ivarsson
Copywright © 1997 by Anders Ivarsson
All rights reserved.


Musselsås

4 port.

2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
2 dl musselspad + fiskbuljong
2 dl kaffegrädde
salt
vitpeppar
1 burk musslor (225 g)
1 msk hackad dill

Fräs smör och mjöl. Späd med vätska, lite i taget och koka under omrörning några minuter. Smaksätt med salt och vitpeppar. Blanda ner musslor och dill. Låt musslorna bli varma men låt inte såsen koka mera. Servera till stekta filéer av t ex insjöfisk.


Created by Anders Ivarsson
Copywright © 1997 by Anders Ivarsson
All rights reserved.


Räksås

4 port.

500 g färska räkor
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
2,5 dl fiskbuljong
1 dl vitt vin
2 äggulor
1,5 dl vispgrädde
salt
1/2 msk citronsaft

Skala räkorna. Fräs smör och mjöl. Späd med fiskbuljong och vin. Sjud såsen under omrörning några minuter. Vispa ihop äggulor och grädde och blanda ner i såsen under kraftig omrörning. Smaksätt med salt och citronsaft. Blanda till sist ner räkorna och låt såsen bli varm men inte koka.


Created by Anders Ivarsson
Copywright © 1997 by Anders Ivarsson
All rights reserved.


Champinjonsås

4 port.

200 g färska champinjoner
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
3 dl grädde
1,5 dl mjölk
salt
vitpeppar

Borsta och skiva champinjonerna. Fräs dem i matfett. Strö mjöl över och späd med grädde och mjölk. Låt såsen sjuda några minuter under omrörning. Smaksätt med salt och vitpeppar. Champinjonsås passar till de flesta kokta och stekta fiskrätter och kan användas till gratängsås.


Created by Anders Ivarsson
Copywright © 1997 by Anders Ivarsson
All rights reserved.


Murkelsås

6 port.

1-1,5 liter färska murklor eller 25 g torkade murklor
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
ca 5 dl svampspad och kaffegrädde
salt
vitpeppar

Skölj murklorna väl. Färska murklor sättes på i så mycket vatten att det står i jämnhöjd med svampen. Låt koka ca 5 minuter. Häll bort vattnet eftersom det innehåller giftiga ämnen. Koka sedan murklorna mjuka i lite vatten som kan användas till såsen. Torkade murklor får ligga i vatten och svälla några timmar eller över natten. Hacka murklorna fint. Fräs dem i matfett på svag värme. Strö över vetemjöl och späd med vätska. Låt såsen koka på svag värme ca 20 minuter. Smaksätt med salt och vitpeppar. Vill man ha såsen finare tillsätter man mindre eller inget mjöl och späder med vispgrädde. Såsen får sakta koka ihop under omrörning tills den blir lagom simmig.


Created by Anders Ivarsson
Copywright © 1997 by Anders Ivarsson
All rights reserved.


Madeirasås

4 port.

4 scharlottenlökar
1 dl vitt vin
1 dl halvtorr madeira
1 dl fiskbuljong (på tärning)
2 dl crème fraiche
1 msk kallt smör
salt, vitpeppar, cayennepeppar
(citronsaft)

Skala och finhacka löken. Lägg den i en kastrull tillsammans med vitt vin, madeira och fiskbuljong. Koka ihop tills ca 1,5 dl återstår. Sila bort löken. Tillsätt crème fraiche och sjud upp. Vispa ner en smörklick och smaksätt med salt, vitpeppar, cayennepeppar och ev. lite citronsaft. Servera såsen till stekt fisk, t.ex till "fisk på madeiravis".


Created by Anders Ivarsson
Copywright © 1997 by Anders Ivarsson
All rights reserved.


Stefans Vinsås

4 port.

2 stora gula lökar
250 g smör
2 dl torrt vitt vin
1 dl finhackad dill
3-4 vitlöksklyftor
(1/2 tsk salt)

Skala och finhacka löken. Fräs den i 50 g av smöret tills den blir mjuk och genomskinlig. Tillsätt resten av smöret och häll på vinet. Låt såsen sjuda ihop. Rör till sist ner finhackad dill och krossad vitlök. Smaksätt med salt om det behövs. Servera till kokt fisk och skaldjur.


Created by Anders Ivarsson
Copywright © 1997 by Anders Ivarsson
All rights reserved.


Smörsås

4 port.

100 g smör eller margarin
2 hårdkokta ägg
1 msk riven pepparrot
2 msk finhackad persilja eller dill
1 dl fiskspad
salt

Smält smöret i en kastrull. Blanda ner hackat ägg, pepparrot och kryddgrönt. Tillsätt fiskspadet och låt såsen bli genomvarm. Smaksätt med salt. Servera till ugnsbakad hel fisk, t ex gädda och torskfiskar.


Created by Anders Ivarsson
Copywright © 1997 by Anders Ivarsson
All rights reserved.


Äggsås

4 port.

2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
3-4 dl fiskspad + grädde
1/2 dl finhackad persilja
2 hårdkokta ägg

Fräs fett och mjöl till såsen. Späd med fiskspad och grädde och tillsätt persilja. Koka såsen några minuter. Tillsätt de hackade äggen och häll såsen över fisken. Servera med kokt potatis och rårivna morötter.


Created by Anders Ivarsson
Copywright © 1997 by Anders Ivarsson
All rights reserved.


Aromsmör

1 tsk mejram
1 tsk rosmarin
1 tsk timjan
75 g smör eller margarin
1 klyfta vitlök
1 kryddmått salt

Stöt mejram, rosmarin och timjan i en mortel. Blanda kryddorna med smör, pressad vitlök och salt.


Created by Anders Ivarsson
Copywright © 1997 by Anders Ivarsson
All rights reserved.


Gräslökssås

2 msk lätt majonnäs
1 msk vinäger
1 msk fransk senap
1 dl matolja
1/2 dl vatten
1 krossad vitlöksklyfta
1 kryddmått salt
2 msk klippt gräslök

Vispa samman alla ingredienser till såsen och låt den stå kallt en stund före serveringen.


Created by Anders Ivarsson
Copywright © 1997 by Anders Ivarsson
All rights reserved.


Murkelsås

4 port.

25 g torkade murklor
2 msk smör eller margarin
1 msk vetemjöl
5 dl kaffegrädde
1/2 tsk salt
1 kryddmått vitpeppar

Lägg murklorna i blöt i rikligt med vatten över natten. Häll bort vattnet. Lägg murklorna i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Koka upp och häll bort vattnet. Hacka svampen mycket fint och fräs dem i matfett. Strö över vetemjöl och rör om. Häll på grädden och låt såsen sakta sjuda ca 30 minuter.


Created by Anders Ivarsson
Copywright © 1997 by Anders Ivarsson
All rights reserved.